3 råd til dig som pårørende

Der sker rigtig mange ting når en person i ens nærmeste familie bliver alvorlig syg. En af de ting der sker er at man bliver pårørende. Det betyder ofte at man også selv bliver sendt ud i en krise.

Alvorlig sygdom rammer ikke kun den som bliver syg, men hele familien omkring personen. Dit liv som pårørende ændres også, nogle gang meget dramatisk, på meget kort tid. For mig er det vigtig at huske at det ikke kun er den syge som rammes af den sygdommen. Derfor har jeg her 3 råd til dig som pårørende:

Husk dig selv

Man kan som pårørende nogle gange godt have en tendens til at glemme sig selv. Det gør man fordi den som er syg er så meget vigtigere. Og i nogle situationer er det også helt klart sådan. Specielt over et længere sygdomsforløb er det dog vigtigt at huske også at gøre noget for sig selv. Huske på at ens identitet ikke kun er at være pårørende.

Et billede på det er, at man skal tage sin egen iltmaske på før man hjælper andre. Altså, husk at passe på dig selv før du passer på andre. Det gør sig i høj drag også gældende som pårørende til en som er alvorligt syg.

Det er vigtig at huske at jo bedre du selv har det, jo mere overskud har du også til at hjælpe andre.

Husk at den som er syg stadig er

Det kan godt være man ændre sig når man får beskeden om at man er alvorligt syg, enten fordi det er så udfordrende for en, eller fordi sygdommen påvirker ens personlighed. Men selv om man er syg så er man der stadig, man er stadig menneske og ikke bare ‘den syge’.

Så både for din skyld og for den sygdomsramtes skyld, så husk at tale om andre ting. Det kan være dagligdags ting, gode minder eller I kan lave fremtidsplaner sammen. Det kan hjælpe med at få fokus væk fra sygdom og de øv ting man oplever og konfronteres med hele tiden. Skab en dagligdag og nogle rutiner som har mere fokus på normalen, og den rolle den syge har i familien (mor, far, søskende, barn, partner), end på sygdommen.

Husk at mærke sorgen

Sidst, men ikke mindst, husk at mærke din sorg, og vær i den i perioder. Det er vigtigt at huske at sorgen ikke kun er noget der kommer når man mister et mennesker man har kært.

Man kan også føle en stor sorg over alle de planer man havde for livet, som ikke længere er mulige fordi man er blevet tæt pårørende til en alvorligt syg. Når du bruger tiden på at acceptere sorgen kan du også bedre være i den uden at blive sur. Måske du ligefrem kan bruge det at mærke og acceptere sorgen til at finde positiver i den situation du nu står i.

Jeg er også vigtig – Husk dig selv som pårørende

Jeg arbejde pt. på en bog til dig som et pårørende eller som er netværk til pårørende. Hjælp mig ved at støtte bogen, så jeg kan få den ud til alle jer.

Du kan læse mere om det og bl.a. forudbestille bogen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *