Hvorfor en bog til pårørende?

Det spørgsmål kunne man jo godt finde på at stille, for findes der ikke sådan en i forvejen? Ikke den type jeg skriver. Der findes helt bestemt bøger om hvordan det er at være pårørende. Det er dog ikke mit eneste fokusområde – Selvomsorgen, som vi ofte glemmer som pårørende er i høj grad i fokus i denne bog. Hvordan passer vi bedre på os selv i en presset hverdag?

Bor du sammen med en som er alvorligt syg?
Føler du ikke at du har tid og overskud til dig selv?
Er du mere pårørende og hjælper, end du er dig?

Så er den her bog bl.a. skrevet til dig.

Husk din egen iltmaske først…

Denne bog bliver en blanding af min egen historie, beretninger fra pårørende og råd til hvordan vi som pårørende kan huske at passe på os selv. Der kommer udtalelser fra psykologer, samt gode råd til hvordan man som netværk til en der er pårørende kan være en stor hjælp. Det bliver en bog som du aktivt kan bruge til at få gode råd til hvordan du har fokus på dig selv.

Jeg mistede selv min far til en meget aggressiv kræftform, efter kort tids sygdom. Eller det vil sige ca et halvt år inden var han blevet erklæret rask fra en anden kræftform. Der var et forløb som min mor have været igennem med min far. I bagklogskabens lys er jeg ked af at vi ikke havde fokus på min mor også i den periode. Jeg er ked af at hun ikke selv havde det. For der var ikke nogen som passede på hende.

Hvad med mig…

Der var heller ikke nogen der passede på mig. Da min far døde og jeg kom hjem i dyb sorg, havde min sclerose-syge kæreste ikke overskud til mig. Sclerose er en rigtig træls sygdom – også på den måde. Han kunne ikke overskue min sorg oven i hans egen sygdom.

Det satte tankerne igang hos mig. For hvem skulle passe på mig, og hvem skulle have passet på min mor i forløbet med min far? På trods af at mange pårørende går ned med stress, så er der ikke meget hjælp at hente fra systemet før det sker. Og ens netværk spørger altid ind til den der er syg, og sjældent ind til den pårørende.

Vi bliver nødt til at passe på os selv som pårørende – Vi kan ikke forvente at andre gør det. Jo bedre vi har det, jo bedre kan vi også tage os af vores syge familiemedlem, og undgå at de får dårlig samvittighed over uforskyldt at have en (ofte) stor negativ indflydelse på vores hverdag.

DERFOR skriver jeg denne bog.

Hvis jeg som pårørende husker på mig selv og min identitet som Diana, så kan jeg også bedre være der for min kæreste. Men det vigtigste for mig i denne sammenhæng er faktisk at huske at jeg også er vigtig – Mit liv har også stor betydning.

Kan du hjælpe?

Ja, det kan du bestemt! Hvis du har lyst til at hjælpe mig med at få denne bog ud i verdens kan du både støtte og/eller forudbestille bogen. Det vil være en KÆMPE hjælp for mig, og for alle de pårørende som har behov for den her bog. Du kan læse mere om hvordan du støtter/forudbestiller bogen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *