Sådan kan en accountability partner sparer dig både tid og penge i din nye business

Diana_lund

Udgivet: 20 jul, 2020

Sådan kan en accountability partner sparer dig både tid og penge i din nye business

Denne artikel indeholder affiliate links, det betyder at hvis du bruger linker og vælger at købe, så tjener jeg en lille smule penge. Varen bliver ikke dyrere for dig.

At have en accountability partner, business buddy, eller hvad du gerne vil kalde det, kan være en kæmpe hjælpe for at sætte skub i din nye forretning. Det kan endda være det som er med til at gøre at du lykkes på dit nye eventyr.

Hvad en accountability partner rent faktisk er, det kommer jeg til om lidt.

Alle de mange opgaver

Der er virkelig mange opgaver der skal holdes styr på og laves når man starter som selvstændig. Det kan til tider godt blive en smule overvældende at holde styr på det hele.

Ud over at arbejde med det som du rent faktisk laver i din virksomhed, så er der også alle de andre opgaver, som markedsføring, salg og regnskabet skal jo også laves. Selv om det du arbejder med i din forretning, selvfølgelig er vigtigt, så kan du ikke bare lege struds omkring alle de andre ting.

Der var engang en som sagde til mig at ligemeget hvad jeg ender med at foretage mig, så vil der altid være nogle ting i den som er mindre sjove og som jeg sikkert ikke gider at lave, men de skal stadig laves. Og så længe man ikke har råd eller lyst til at bruge penge på at uddelegere de opgaver, så må man gøre det selv.

En fantastisk god måde at være sikker på at få lavet de knap så sove opgaver på er at planlægge dem, skrive dem i din kalender også få en til at holde dig op på at du får lavet dem.

Hvad er en accountability partner

Det er netop en person som hjælper dig med at holde dig ansvarlig overfor dig selv i forhold til at få lavet de der opgaver som bare skal laves. Ja faktisk alle dine opgaver, for selv de sjove opgaver kan blive en udfordring når der kommer pres på.

Det er en du taler med om de opgaver du har i din forretningen, enten på daglig basis, eller ugentligt, så de kan hjælpe dig med at holde dig op på at du når i mål med dem.

En accountability partner er en person som både hepper på dig, fejrer sejrerne med dig, men som også vil give dig et spark bag i, så du ikke står i stampe, eller bliver opslugt af andre ting, men derimod holder fokus på dine opgaver og på at udvikle din forretning.

Hvorfor virker det

Grunden til at det virker at have en partner er at rigtig mange mennesker har det svært med at få gjort ting hvor de kun står til ansvar overfor sig selv, men kan derimod sagtens få lavet en masse hvis de står til ansvar overfor en anden person.

Gretchen Rubin har skrevet om det fænomen i hendes bog The four tendencies (Affiliate link).

Du kender måske den der følelse af at have en to do liste der er virkelig lang, og at du ikke ved hvor du skal starte. I stedet for ender du bare med at scrolle på Facebook, Instagram eller nede i et TikTok hul.

Hvis du havde en at stå til ansvar overfor i forhold til at nå dine opgaver, og indenfor et bestemt tidsrum, så er sandsynligheden for at du kommer igang og får lavet dine opgaver meget større.

Jeg har skrevet om hvordan du kan planlægge mere effektivt i en blogpost her (den er dog på engelsk og på mit andet site).

Hvordan fungerer det at have en accountability partner

Du kan enten få en ven, et familiemedlem, en anden virksomhedsejer til at hjælpe dig med at være din accountability partner. Eller du kan vælge at betale dig fra det, i form af en mentor eller coach.

Lad os tage udgangspunkt i at du finder en anden virksomhedsejer, således at I kan være hinandens partnere, og dermed stille hinanden til ansvar.

Der er 5 ting jeg anbefaler at i får styr på inden I starter:

1 – Hvordan vil I gerne kommunikere med hinanden, på skrift, tale, video eller mødes fysisk

Nogle mennesker har det bedst med at skrive sammen i et chatprogram en gang om dagen, eller løbende hen over dagen. Det kunne være via Facebook, Slack, Discord eller noget helt andet. Ander bruger korte opkald, og nogle bruger video. Jeg bruger Zoom med min accountability partner, som jeg taler med hver lørdag i 1-2 timer. Det skal så lige siges at vi også taler andet end forretning, også skriver vi sammen vis WhatsApp i løbet af ugen.
Nogle vælger også at mødes personligt, der skal man selvfølgelig bare være opmærksom på hvor meget ekstra tid det kan tage, bl.a. pga mulig transport. Man kan evt. aftale at have ugentlige møder online, også mødes fysisk en gang om måneden eller en gang i kvartalet. Nogen mødes halv- eller helårligt til strategi weekender.

2 – Hvor ofte vil I tale/skrive sammen – Dagligt, ugentlig eller hver fjortende dag

Hvor ofte I vælger at tale med hinanden afhænger af mange ting, både hvor meget plads I har i jeres kalendre til det, men også hvor store projekter I hver i sær arbejder på. Hvis du f.eks. har en opgave som hedder at du skal have lavet dit nye website, så er det måske uproduktivt at I taler sammen hver dag. Hvis du der i mod har opdelt denne opgave i at du skal have lavet første udkast til din ‘om dig’ side færdig i dag, så passer det nok bedre ind.

3 – Sæt en tidsramme

Det kan være en god ide at sætte en specifik tidsramme af, alt efter hvor ofte I taler/skriver sammen. Som jeg skrev tidligere så taler jeg 1-2 timer med min partner, men vi har egentlig kun aftalt 1 time, så skal vi noget efter den, så siger vi det bare, også er det fint. Det handler i høj grad også om at respektere hinandens tid, for nogle (inka mig), ender med bare at snakke der ud af fordi det både er spændende, lærerigt og hyggeligt.

4 – Forventningsafstemning

Det er vigtigt af I afstemmer jeres forventninger inden i går igang med jeres møder. Forventer den ene at i kun taler hardcore business, og den anden at der også er small talk, så bliver i hurtigt trætte af hinanden. Det er også vigtigt at holde hinanden op på at der også skal tales business, for ellers kan i lige så godt melde jer ind i en kaffeklub 🙂
Som jeg skrev, så har jeg en god blanding med min accountability partner, og det fungerer fordi vi er gode til at holde hinanden op på at vi skal holde fokus det meste af tiden.

5 – Find et godt system

Både med min Accountability partner og min mastermindgruppe har vi ugentlige mål – For os virker det rigtig godt at vi kan spørge ind til hinandens mål uge efter uge, og være ret specifikke omkring det. Så skriv jeres ugentlig mål ned og find en måde at dele dem på. Jeg vil ikke anbefale at gøre det i en chat i har kørende, det er svært at finde tilbage til. Men skriv en mail eller brug en service som Asana eller Trello. Det giver også en virkelig dejlig følelse når man kan fortælle om alle de mål man har nået – Vi har en tendens til at glemme alt det vi har nået i løbet af ugen.

Kan jeg have flere partnere

Ja, du kan have alle dem du gerne vil. Det er dog ikke noget jeg anbefaler, da du højst sandsynligt vil komme til at gentage dig selv en hel del med de forskellige, og det er spild af din tid.

Hvis du alligevel vælger at have mere end en så vil jeg anbefale at du har fokus på forskellige ting med hver af dem. Altså f.eks. kan du have et strategisk fokus med en som du mødes med en gang om måneden, også have en som du taler med dagligt til dag til dag opgaverne.

Hvor finder jeg mig en accountability partner

Som jeg nævnte tidligere, så er der flere forskellige tilgange til det at have en accountability partner – Og hvilken du vælger her har også indflydelse på hvor du finder din kommende partner.

Du kan spørge en ven, som gerne vil hjælpe dig, måske har denne ven et mål de gerne vil nå som ikke nødvendigvis er relateret til det at have en business. Nogle leder efter en til at holde dem til ilden i forhold til at tabe sig, lære en ny færdighed eller skrive en bog – Spørg ud i dit netværk om nogen leder efter hjælp, så kan I hjælpe hinanden. Udfordringen her kan være at I ikke finder hinandens mål spændende eller relevante.

Du kan også lede efter en i de netværk du er medlem i. Nogle netværk sætter det endda i system for dig, og parrer dig med en anden iværksætter, så I kan hjælpe hinanden bedst muligt. Det kan være dine online netværk på Facebook, Linkedin, i Slack grupper, eller hvad du ellers har af online netværk. Jeg har selv fundet min igennem en gruppe jeg er med i på Slack. Det kan også være en fra et fysisk netværk du er medlem af.

Den sidste mulighed er at betale for en accountability partner. Hvis du vælger at gå denne vej er det vigtigt at finde en du matcher godt med. Nogle har en coachene tilgang til det, andre har mere en mentor tilgang. Nogen har en meget blød og rolig tilgang, mens andre igen er mere direkte. Det er vigtig at vide hvilken type person du har brug for. Det nytter ikke noget at have en som er meget direkte, hvis du er typen som tager ting meget nært, og omvendt.

Fordelene ved at have en professionel accountability partner

Der er klart nogle fordele ved at betale sig fra at have en der hjælper dig med at nå dine mål og dine opgaver. Vælger du at bruge en ven kan der være den udfordring, ud over det med interessen, at det ikke er altid man får 100% ærlig feedback, fordi folk er bange for at ødelægge et venskab. Også er der selvfølgelig også det med at der går for meget small talk i den. På den måde vil der være risiko for at det kommer til at tage meget af din tid, og ikke bliver ret produktivt.

Vælger du at bruge en anden iværksætter, så er udfordringen, som jo egentlig også er der når du bruger en ven, at du også skal bruge tid den anden vej. Så der vil kun være omkring 50% fokus på dig og din forretning.

Når du vælger at betale dig til denne ydelse, så vil der være 100% fokus på dig og det er din virksomhed og udvikling der er i højsæde. Du skal ikke bruge tid og energi på alle mulige andre ting. Det er fokus på at få din virksomhed og dit drømmeiiv til at lykkes.

Hvis du tænker at en professionel accountability partner kan være noget for dig, så er du mere end velkommen til at kontakte mig for en 20 minutters gratis samtale, for at afklare om jeg kan hjælpe dig.

Når du arbejder sammen med mig så får du en accountability partner som har en direkte tilgang til tingene, og som siger det som jeg ser det. Min stil er mentoring, hvor jeg deler alle de ressourcer jeg har med dig, og du får også min mening om tingene.
Jeg vil helt sikkert elske at hjælpe dig med at blive helt skarp på dine mål, og med at når dem.

Du skal aldrig gå i ring på rejsen mod dit mål! 

Diana Lund